Parelli

STALL VICTORY

Hela hästen i balans från nos till svans!

Tillbaka

 

Vad är Parelli?

 

Använder Parelli som en ryggrad men tar gärna in influenser från andra hästtränare.

Parelli Natural Horsemanship är ett pedagogiskt utbildningsystem, som är uppdelat i olika byggstenar. Grundpelarna är Love Language och Ledership i lika stora delar.

 

Parelli delar in träningen i 4 olika savvys, 4 olika sätt att träna hästar på. Dessa är;

On Line: träning från marken med lina.

Liberty: lösträning från marken

Freestyle: ridning utan bett, med lösa tyglar. Men även att rida utan huvudlag

Finess: att rida med bett och kontakt.

 

En annan av grundstenarna är 7 games, sju olika typer av lekar som man kan leka med hästen för att förbättra kommunikationen och stärka relationen mellan dig och häst. Dessa lekar kan man leka i de olika savvys och även på olika sätt. Det är bara fantasin som sätter gränserna.

 

Ett fantastiskt verktyg för att lära sig att läsa av hästar och förstå hästar är: Horsenality, istället för personality, alltså hästens personligheter. De delas in i 4 olika delar:

Right Brain vs. Left Brain

Intovert vs. Extrovert

 

Right Brian: är osäkra/rädda hästar

Left Brain: är självsäkra mot dominanta hästar

Intoverta: är inåtgående hästar som tänker mycket men de rör inte så mycket på sig

Extroverta: är hästar som är utåtagerande och rör mycket på sig

 

LBE – En självsäker utåtagerande häst som motiveras av att leka och göra varierande saker

LBI – Den trygga lunga hästen som helst inte jobbar i onödan. Motiveras av godis och andra positiva belöningar.

RBE- Osäker utåtagerande häst, som helst flyr vid minsta lilla oro. Motiveras av att känna trygghet, vill gärna ha många repetitioner.

RBI- Den mest misstolkade hästen. Den står stilla, men är inte med mentalt. Pressar man hästen för mycket exploderar den. Motiveras av att känna få känna trygghet.

 

När det gäller ridning är tanken att börja med Freestyle där du lägger grunden. Så du inte behöver använda bettet för att styra och stanna hästen utan att den lyssnar på ditt kroppsspråk. Samt att du lär dig rida med hästen rörelser. Sedan kan du utveckla till Finess och rida med kontakt med bettet och få det extra lilla finliret. Parelli har även en DVD serie som heter Game of Conntact där man får lära sig att leka fram en trevlig kontakt med hästen genom bettet.

 

Det finns många flera delar de erbjuder, bl.a. om körning och unghästträning. Men grundtanken är att skapa en bra och stabil grund att stå på innan man specialiserar sig inom ett vist område, t.ex. hoppning, dressyr eller någon gren inom western.

 

 

 

Maria Andersson

070-395 00 04

maria@stallvictory.se

www.stallvictory.se