Hästträning


I mitt hästtänk utgår jag ifrån hästens natur, vad hästen är för djur och vilka förutsättningar varje individ har. Allt börjar med att lägga en bra och stabil grund att kunna bygga vidare på. 



Oavsett vad vi har för häst eller mål med hästeriet, så är nog alls mål först och främst att ha en frisk och hållbar häst. Det som är viktigaste då är att förstå hästen. Förstå vad hästar är för djur och hur vi skapar en bra och tydlig kommunikation med hästen, i all hantering och träning. Att förstå att hästar har olika personligheter och kunna läsa av hästar, för att veta hur man på bästa sätt ska bemöta individen och motivera hästen med rätt strategier. Även hästens fysiska förutsättningar är viktiga att förstå sig på, för att kunna bygga upp och stärka hästen på bästa sätt. 


En av de vanligaste orsakerna till hälta är att hästen överbelastat samma ställe över en längre tid. Där av är varierad träning så otroligt viktigt. Inte bara att man varierar ridnignen och rider ut ibland utan att man även tränar hästen från makren på olika sätt.  Därför innehåller mitt träningssystem förljade bitar:


  • Träna hästen i lina 
  • Träna hästen löst
  • Ridning 
  • Long reining 


RELATION * LEDARSKAP * KOMMUNIKATION 


Horsemanship


Som jag ser det så är horsemanship inte en egen gren utan det är grunden till allt man gör med sin häst, oavsett vilken disiplin man utför. Det handlar om att förstå hästen, skapa en tydlig kommunikation med hästen och få en bra relation med hästen. 


Det finns tre grundbitar, som lägger grunden till allt vi gör med hästen: 

  • Miljöträning: att vänja och få hästen att acceptera saker och ting. 
  • Flytta hästen för stadigt tryck: gör vi oftast när vi är nära hästen från marken eller när vi rider. 
  • Flytta hästen för rytmiska rörelser: gör vi oftast när vi är en bit ifrån hästen. 



Rehabträning


Att stärka hästen på rätt sätt efter en skada är viktigt. När veterinärbehandlingen är klar, hjälper jag dig och hästen att komma på banan igen med massagebehadling och träningsplan utifrån skadan och individen. 


Efter en skada i ett ben t.ex. kan hästen gått och snebelastat, då kan vi hjälpa hästen att släppa på spänningarna med behandling och kanske tejpning tillsammans med tränging. 



Uppbyggade träning efter hästens förutstättningar


En sak som är roligare än rehabträning är förebyggade träning; att bygga upp hästens styrka, kondition och smidighet med varierad träning som innehåller ridning på banan/i ridhuset och uteritter samt long reining. Varvat med lite lek och hjärngympa för hästen med horsemanship-övningar i lina och löst. 



Unghästträning och inridning


Att göra rätt redan från början underlättar otroligt mycket längre fram. Det finns många små saker man kan befästa redan som föl. Om man lägger en bra grund med den ungahästen så blir inridnignen lätt. Förstår hästen redan tryck och eftergift, är den noga mijötränad och har man bygg upp en bra relation så går allt så mycket lättare längre fram i utbldningen. 


Jag hjälper gärna dig med grundträningen och coachar dig att rida in din egen häst. 



Lastträning och problemlösning 


Lägger man en bra grund så brukar inte lastningen vara något problem. Även många andra problem försvinner om vi får fler puzzelbitar på plats. Det handlar inte om transporten utan det handlar om relationen mellan dig och hästen. Litar hästen på dig och förstår hästen dig?


Jag kommer ut och hjälper er med endast lastträning om det är nödvändigt, men min rekommendation är att börja träna horsemanship-grunderna först. Få den grundliga kommunikationen på plats först. 



Ibland ska man utmana sig lite, här ser ni mig med 3 hästar på lina samtidigt i skritt och trav, med varvbyte!